Slumpat blogginlägg

tisdag 31 maj 2016

måndag 30 maj 2016

En begynnande koloni

Fladdermusen flyger i skymningen.

Som tidigare inlägg visat har Projekt Uggla varit framgångsrikt. Nyligen har det även visat sig att Projekt Etablera-en-hel-koloni-med-fladdermöss-som-kan-äta-upp-alla-de-där-satans-myggen fortlöper över förväntan och snabbare än planerat. För ett år sedan var det endast en fladdermus som fattat tycke för den då enda holken som satt uppe, nu är de minst fyra stycken. Målet är att ha fyra dussin.

Hittills sitter fem holkar uppe av varierande storlek och färg. Nu när jag lärt mig mer om fladdermössens preferenser (de gillar stora och mörka holkar med flera kammare) tänker jag till nästa säsong bygga en superholk som ensam kan husera en större koloni. Dock lämnar jag kvar de gamla holkarna som reserv/alternativbostäder.

söndag 29 maj 2016

En ny kattuggla


Om dagarna sitter den och småpiper i holken, och ibland passar den på att titta ut en stund. Om nätterna piper den konstant. Nedan en ljudupptagning från förra natten (ingen bild), där även pappa Åke har en framträdande roll.


måndag 9 maj 2016

Merkuriuspassagen

Merkuriuspassagen (när Merkurius passerar framför solskivan) firades med en heldag på Slottsskogsobservatoriet. Bilderna lämnar väl en del övrigt att önska, men det var trevligt ändå.
Solen fotad med teleobjektiv med solfilter. Det blev sådär. Man kan i alla fall se Merkurius till vänster i bild. Den suddigare fläcken i mitten är en grupp solfläckar.
Solen fotad genom Maksutov-reflektorn. Då jag inte fick tillräckligt med backfokus fick jag ta kort utan t-adapter och försöka fokusera genom att för hand flytta kameran närmare eller längre bort från teleskopet. Troligen råkade jag vinkla kameran lite, eftersom Merkurius syns tydligt medan solfläckarna en bit under blev ofokuserade. Varför solen blev lila vet jag dock inte.
Merkuriuspassagen på projektionsskiva och en som utgav sig för att vara astrolog fotograferar med mobilen.
P4 var där dagen till ära och sände live.

söndag 8 maj 2016

Rörelseoskärpa

Den lär inte vinna några fototävlingar, men jag gillar den ändå.